Rieten daken : Werkwijze

Een "open" dak (traditionele wijze)

Bij een "open" dak wordt het riet rond panlatten gebonden en krijgen we een gezonde afvoer van vuile lucht, enz.. Deze manier wordt al eeuwen gebruikt en is ook de goedkoopste. In Nederland mag deze manier echter niet meer toegepast worden in woonhuizen, vanwege de brandveiligheid.
Een "gesloten" dak (op dakplaten)

Hierbij wordt het riet vastgeschroefd. Deze wijze wordt meer en meer gebruikt omdat deze de brandveiligheid verhoogd. Bij een eventuele brand zal het riet door een gebrek aan zuurstof van binnenuit niet meer branden, maar zal het doven of verschroeien. In het slechtste geval brand het wel maar dan heeft m’n tijd genoeg om de woonst te verlaten en de nodige maatregelen te nemen. Het vuur zal niet naar binnen slaan door de brandvertragende eigenschappen van het plaatmateriaal. Om helemaal zeker te zijn is er ook een middel op de markt dat op het riet gespoten wordt dat de brand vertraagt of zelfs dooft.

Bij een gesloten dak is het zeker aan te raden om het dak te voorzien van een dampscherm, of eventueel zelfs extra isolatie onder het dak. Dit omdat het condensatie vocht niet in het riet blijft, maar vroeger wordt afgevoerd. Het riet droogt op een gesloten dak binnenin immers niet zo goed als op een traditioneel open dak. Daarom moet het vocht binnenin het riet vermeden worden. Wanneer we de condensatie binnenin kunnen afvoeren blijft het riet gevrijwaard van vocht.

Opmerking : In verhouding branden er minder rieten daken af dan conventionele daken: mensen zullen immers nooit een barbeque laten branden onder een rieten dak. Ook zal men stroomdraden automatisch weghouden van het riet, en zal men b.v. ook geen hete lamp plaatsen onder een rieten dak.